Den äldsta teatern i världen

I den italienska staden Vicenza ligger Teatro Olimpico som anses vara den äldsta teatern i världen. Det var år 1585 som den första föreställningen sattes upp, vilket var fem år efter det att det första bygget av teatern började. Denna teater är oerhört välbevarad trots att den är så gammal. Hur kommer det sig? Det och många andra frågor kommer du får svar på här nedan!

Knappt använd

Efter sin invigning 1585 användes teatern knappt. Man kan ju undra varför, och det svar på den frågan som vi kan hitta idag var för att det ursprungliga belysningssystemet bestod av glasoljelampor som var både dyra och hade en stor risk att börja brinna. Det var först år 1997 som teater börjades användas på riktigt. 

Eftersom att teatern är så pass välbevarad och den har haft så pass stor betydelse för arkitektur under renässansen så har den sedan 1994 varit med på UNESCOs världsarvslista.

Image
Image

Hur den används idag

Idag sätts det främst upp musikaliska föreställningar och spelningar i Teatro Olimpico. Det går även att sätta upp där teaterföreställningar. Men eftersom att byggnaden inte är tillräckligt stabil kan det vara högst 400 personer i publiken. Dock anordnar den amerikanska försvarshögskolan i Vicenza examensceremoni i byggnaden i juni varje år. 

Teatern har också används som plats för filminspelning, bland annat för filmen Casanova och Don Giovanni. Eftersom att teatern inte har något luftkonditionerings- eller värmesystem kan det bli både väldigt kallt och väldigt varmt i byggnaden. Byggnaden är alltså väldigt fin att se på, men inte så bekväm att ha föreställningar i.